sr,en,
Besplatna pravna pomoć
Forum advokata
Strateški plan

Ministar Stefanović sa Vesnom Stanojević: Žene sve hrabrije da prijave nasilje u porodici

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa koordinatorkom Savetovališta protiv nasilja u porodici, Vesnom Stanojević, sa kojom se saglasio da su se žene u poslednjih nekoliko meseci ohrabrile da prijavljuju nasilje u porodici, što je najvažniji preduslov za adekvatnu reakciju policije i rešavanje ovog društvenog problema.
Ministar Stefanović je tokom sastanka upoznao gošću sa inicijatijom MUP-a za dopunu Zakonika o krivičnom postupku, koja će narednih dana biti upućena nadležnom ministarstvu, kako bi se omogućila efikasnija reakcija policije u slučajevima porodičnog nasilja.
„Predložićemo da se u okviru mera za nesmetano vođenje krivičnog postupka omogući sudijama za prethodni postupak da odmah po prijavi nasilja odrede meru udaljenja nasilnog člana porodice iz kuće ili stana. Verujemo da se mnoge žrtve ne usuđuju da prijave nasilje upravo zbog straha da bi mogli da završe na ulici, te stoga smatramo da bi ovaj, takozvani „austrijski model“, doprineo da žrtve češće prijavljuju nasilje“, istakao je ministar Stefanović.
Ministar je koordinatorku Savetovališta protiv nasilja u porodici upoznao i sa depešom koju je uputio pripadnicima policije u maju, nakon šestostrukog ubistva u okolini Kanjiže, kada je zatražio maksimalnu pažnja prilikom prijavljivanja porodinog nasilja i obavezno upoznavanje nadređenih, kao i drugih nadležnih institucije, sa tim prijavama.
Takođe, podsetio je da policija odmah po prijavi oduzima oružje od nasilnika, ukoliko ga poseduje.
Vesna Stanojević je pohvalila inicijativu za primenu „austrijskog modela“ i istakla da postoji dobra saradnja Savetovališta sa policijom.
„Policija sada reaguje daleko bolje u slučajevima nasilja u porodici i mi svakoj ženi koja nam se obrati savetujemo da odmah obavesti policiju. Nažalost, članovi porodice često kriju probleme sa kojima se suočavaju“, istakla je Vesna Stanojević.

(izvor Kurir)

Kontaktirajte nas
Donirajte
Sigurna kuća u medijima