sr,en,
Besplatna pravna pomoć
Forum advokata
Strateški plan

Premijer Srbije Aleksandar Vučić posetio sigurnu kuću

06.01.2016. – Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da oseća prezir prema osobama koje čine nasilje u porodici, da za njih može da koristi samo reč „bitange i siledžije“ i poručio da niko od države nije jači, a to važi i za nasilnike. 
“Država će umeti da nasilnike nauči pameti. Te koji misle da su mnogo jaki zato što tuku žene i decu naučićemo da su u odnosu na državu i zakon mnogo slabi“, kazao je Vučić u razgovoru sa štićenicama Sigurne kuće u Beogradu. 
On je najavio da će u Sigurnu kuću poslati tim advokata da vide da li i kako mogu svakoj ženi pojedinačno da pomognu. 
Premijer je, prilikom posete Sigurne kuće rekao da ne može da gleda slike posledica nasilja u porodici, jer ga je sramota, i ne zna šta bi uradio, jer se oseća poraženo i bedno. 
“Ne postoije nikada dobre reči kojim biste izneli prezir prema takvim osobama“, kazao je premijer. 
U razgovoru sa štićenicom iz Novog Pazara, on je poručio da u Srbiji svako može da se zove i preziva kako hoće ili kako je nasledio, a svako kome to bude smetalo – imaće posla sa državom. 
“Niko od države nije jači i to važi za svakog nasilnika i barabu“, podvukao je Vučić.
Premijer je priznao da nekada institucije mogu da budu spore, neefikasne, ali uvek stvari dođu na svoje mesto. 
Takođe je konstatovao da ne može normalan čovek da isprebija ženu.

Premijer je, u razgovoru sa štićenicama Sigurne kuće, objasnio da je dobro da policija bude u blizini ove ustanove kako bi stanarke bile u svakom trenutku zaštićene, a da čuvari reda budu što manje gosti te ustanove. 
Tokom razgovora sa štićenicama Sigurne kuće u svom krilu premijer je držao malog Senada, dete jedne štićenice, kojoj je rekao da mališan ima baš brze noge i da bi trebalo da ga upiše u neki sportski klub. 
Prema njegovim rečima, najvažnije je da deca budu živa i zdrava i ponovio da su ona najvažnija. 
Vučić je želeo da od štićenica sigurne kuće čuje šta vlada i on kao predsednik vlade još mogu da preduzmu da njihov položaj učine lakšim, a one su uglavnom istakle da bi bilo značajno da imaju izvor prihoda, odnosno – posao.
Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević je, ukazavši da je premijer učinio veliku čast i značajnu stvar posetom ustanovi, koja zbrinjava 47 lica, potvrdila da je zapošljavanje štićenica najvažnije. 
Ona je takođe rekla da je često pitanje štićenica zašto su nasilnici u stanovima i kućama, na slobodi, dok su one, žrtve nasilja, u kolektivnom smeštaju. 
Prema njenim rečima, sudovi često rade presporo i postupci traju više meseci. 
Ministar pravde Nikola Selaković najavio je u razgovoru sa štićenicama i upravom Sigurne kuće izmenu Krivičnog zakona, prema kojoj će osoba koja vrši nasilje u porodici moći da bude u roku od 24 sata udaljena iz kuće, bez obzira na to da li je on vlasnik kuće ili stana.
Takođe je najavio uvođenje novog krivičnog dela koje se odnosi na verbalno, odnosno psihičko zlostavljanje.

„To delo je teško dokazivo, ali do sada to nismo imali“, rekao je Selaković.
On je naveo da će posebni zakon regulisati obavezu policije da odmah po prijemu informacije obavesti tužioca i centar za socijalni rad o krivičnom delu. 
“Tužilac će prema tom modelu biti dužan da odmah pokrene krivično gonjenje“, naveo je Selaković i dodao da taj sistem postupanja već postoji u Zrenjaninu, „takozvani zrenjaninski model“.
On je napomenuo da bi ove zakonske izmene mogle da budu usvojene u martu, što potvrdio premijer.
Selaković je naveo i da se razmatra prebacivanje lakših krivičnih dela u prekršaje kako bi se postupak efiksanije i brže završavao.
Prema nejgovim rečima, dobro rešenje bi bilo da se poboljša prekršajni postupak i povećaju maksimalne kaznu za krivična dela nasilja u porodici.
Premijer Vučić je podržao ideju o prebacivanju pojedinih krivicnih dela u p

rekršajni postupak jer smatra da je bolji i efikasniji od krivičnog.
On je napomenuo da će sudija nasilniku teško izreći osuđujuću presudu ako pre toga nije počinio ni jedno krivično delo, ali je isto tako ukazao da je „uslovna osuda – osuda, i da svaka teška telesna povreda ide u krivičnu evidenciju“.
Premijer je takođe najavio da će Vlada Srbije pomoći da bude izgrađeno novih 40 kvadrata u Sigurnoj kući u Beogradu.
Vučić je rekao da se mnogo očekuje od izmena zakona, jer će omogućiti da se lakše dokazuje krivica nasilnika.
Premijer je podsetio da je ranije danas razgovarao i sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, koji je takođe posetio Sigurnu kuću, te da je dogovoreno da se korisnicama, ali i osoblju, garantuje puna bezbednost.
Prema njegovim rečima, veoma je važno da se ženama koje imaju problem te vrste obezbedi posao, dodajući da su se i pojedine žene koje su bile bez posla zaposlile.
Sa premijerom u poseti Sigurnoj kući bili su potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, ministar pravde Nikola Selaković i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. 
Vučića i ministre su dočekali sa hlebom i solju, a oni su uzvratili poklonima koje su poneli deci.

(Izvor:TANJUG)

Kontaktirajte nas
Donirajte
Sigurna kuća u medijima