sr,en,
Besplatna pravna pomoć
Forum advokata
Strateški plan

ODRŽANA TRIBINA O NASILJU U PORODICI

 

GRADSKA OPŠTINA VRAČAR

25.10.2017. – Na inicijativu Nađe Mladenović Korać ,opštinske pravobraniteljke Gradske opštine Vračar, održana je tribina za građane „Ne zatvarajmo oči“ sa temom: Kako sprečitinasilje u porodici?
Predavači su bili eminentni stručnjaci iz oblasti koje pokrivaju veliki problem nasilja u porodici: Slavica Jokić Janković, zamenica javnog tužioca Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu i koordinatorka Grupe za koordinaciju i saradnju podgrupe Vračar, Jelena Nikolić, nadležni policijski službenik PS Vračar, Sadija Gicić, nadležni službenik Centra za socijalni rad, Odeljenje Vračar, Vesna Stanojević, predstavnica NVO Sigurna kuća i Nikola Rajević, advokat.
„Kao predsednik opštine, prvenstveno kao doktor medicine pridajem izuzetnu važnost problemu nasilja u porodici. Doktori se susreću sa žrtvama nasilja u praksi. Mnoge žrtve nasilja i članovi porodice su doživeli infarkt, oboljenja štitne žlezde , a da ne spominjem mentalne bolesti . Svakodnevno slušamo o nasilju u porodici, samim tim moramo imati moralnu i etičku dužnost da odreagujemo kada primetimo problem. Ne treba zaboraviti da smo još uvek veoma patrijalhalna sredina, mnogi problemi ostaju u porodici zbog srama i predrasuda. Značaj tribine je da podignemo svest kod građana kako bi prepoznali i sprečili nasilje. Problem nasilja mora da se sagleda, a mi kao nosioci vlasti u saradnji sa nadležnim ustanovama treba da imamo prosvetiteljsku ulogu“, rekao je
predsednik opštine Vračar, prof. dr Milan Nedeljković u pozdravnom govoru.
O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji je stupio na snagu 1. juna 2017. godine govorila je Slavica Jokić Janković, zamenica javnog tužioca Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu i koordinatorka Grupe za koordinaciju i saradnju podgrupe Vračar. U Prvom osnovnom tužilaštvu je formirano Odeljenje koje isključivo postupa po predmetima za dela protiv braka i porodice i polne slobode, takođe je istakla da su koordinacija i komunikacija sa ustanovama čiji su predstavnici prisutni , efikasna i brza.
Prisutni predavači su izneli postupke svojih ustanova u slučaju nasilja u porodici i pružanja zaštite i podrške žrtvama, kao i skup mera kojima se otkriva da li preti neposredna opasnost od nasilja u porodici i skup mera koje se primenjuju kada je neposredna opasnost otkrivena.

Izvor www.vracar.rs

Kontaktirajte nas
Donirajte
Sigurna kuća u medijima