sr,en,
Besplatna pravna pomoć
Forum advokata
Strateški plan

Posledice nasilja

Posledice porodičnog naslja po žrtve možemo podeliti u dve velike grupe:

1. ZDRAVSTVENE PRIRODE
2. SOCIJALNE PRIRODE

– Posledice zdravstvene prirode –

Zdravstvene posledice nasilja su ogromne. U SAD su povrede od batina češće nego povrede u saobraćajnim nezgodama. Nasilje je takođe prvenstveni razlog za mnoge druge zdravstvene probleme. Pretučenim ženama je pet do šest puta potrebnija pomoć i lečenje psihijatra, a pokušaji samoubistva su četiri puta češći  nego kod onih koje ne dobijaju batine. Trećina zlostavljanih žena pati od teške depresije, a ne mali broj njih se odaju alkoholu i drogama.
Ovde treba naglasiti i veliki broj smrtnosti koja je posledica porodičnog nasilja. Postoji podatak da je od svih ubistava u Srbiji 30% bilo u porodici.
Porodično nasilje je, nažalost, svakodnevna pojava i može se u odnosu na zdravlje žene  podvesti pod hronični stres, šok i traumu.

POSLEDICE PORODIČNOG NASILJA PO ŽRTVU

– Posledice socijalne prirode su najčešće –

Gubitak posla (niko neće da trpi radnicu čiji muž dolazi na njeno radno mesto, uznemirava je i pravi probleme), zatim su češće prinuđene da uzimaju bolovanje, izlaze sa radnog mesta zbog odlaska u sudove i institucije, a ako je nasilnik i

neka poznata ili javna ličnost on koristi svoj uticaj da bi diskreditovao ženu na poslu.
Žene moraju često da menjaju mesto stanovanja da bi izbegle nasilje.
Žene često gube prijatelje i familiju jer ih nasilnik izoluje.
Žene su često zbunjene i izbegavaju  i one osobe koje bi im mogle pomoći, jer žele da sakriju svoju ranjivost i zbunjenost.
Žene  se otuđuju od svojih verskih ubeđenja ukoliko ona zabranjuju razvode brakova.
Žene su materijalno ugrožene i nesigurne jer su i sudski troškovi veliki i eventualni zakupi stanova su takođe veliki, tako da ih sve to na neki način onemogućava da iz situacije nasilja izađu.
Nisko samopoštovanje (veruju da nisu dovoljno dobre, same sebe često optužuju).
Loše roditeljstvo (žene koje godinama žive u sitaciji nasilja iznalaze svoje mehanizme preživljavanja tog nasilja, tako da nemaju ni vremena ni volje da se posvete deci onoliko koliko je to deci potrebno. U takvim porodicama deca su zapostavljena, a roditelji ne vrše svoje prave funkcije).

Kontaktirajte nas
Donirajte
Sigurna kuća u medijima